Każdy uwielbia kruche ciasteczka. Pasują do kawy, ale ozdobią też choinkę i sylwestrowy stół.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać i rozetrzeć z zimnym masłem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej, żółtka, śmietanę oraz sól i ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto można podzielić na kilka części i doprawić różnymi bakaliami (orzechami, czekoladą, płatkami migdałowymi).
- Ugniecione ciasto uformować w kulę, owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
- Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm i wykroić z niego ciasteczka różnokształtnymi foremkami.
- Ciasteczka układać na pergaminie. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem, by się ładnie zrumieniły.
- Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasteczka można polukrować, posypać kolorową posypką.
Smacznego!