Hiszpańska paella z owocami morza.
Przygotowanie
- Dokładnie umyć i oskrobać muszle, świeże małże powinny się zamykać przy kontakcie z wodą. Owoce morza podgotować w małej ilości wody przez 10 minut wywaru nie wylewać.
- Czerwoną paprykę ugotować do miękkości, obrać ze skórki i pokroić w długie, cienkie paski.
- Pomidory obrane ze skórki, zieloną paprykę, marchewki i cebulę drobno posiekać.
- W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę zieloną paprykę oraz marchew i smażyć przez 5 minut. Wrzucić pomidory i ponownie smażyć na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dosypać ryż i dokładnie wymieszać, by połączył się z powstałym sosem.
- Dolać wywar z gotowania owoców morza ok. 800 ml, rozgnieciony czosnek, szafran i posiekaną natkę. Całość doprowadzić do wrzenia i doprawić solą. Patelnię przykryć i gotować przez 10 minut na minimalnym ogniu. Wrzucić krewetki oraz groszek. Po chwili dodać muszle i czerwoną paprykę, mieszać potrząsając patelnią po czym pozostawić na ogniu przez kolejne kilka minut. Co jakiś czas upewnić się, czy jest wystarczająca ilość wody, w razie potrzeby uzupełnić.
Kiedy ryż będzie miękki a muszle otworzą się, danie jest gotowe do podania.
Smacznego!