Wegetariańskie wariacje z tagliatelle.
Przygotowanie tagliatelle z papryką
- Papryki przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ opłukać, osuszyć i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec w piekarniku do momentu aż skórka papryki sczernieje. Ostudzić papryczki, obrać ze skórki i pokroić w paski.
- Szalotkę posiekać na drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę oraz przyprawy, po czym dusić kilka minut. Dolać bulion i znów gotować pod przykryciem przez 5 minut.
Przygotowanie tagliatelle z cukinią
- Na oliwie podsmażyć czosnek i posiekaną cebulkę. Dodać plastry lub wstążki cukinii. Smażyć aż cukinia stanie się miękka, ale nadal delikatnie chrupiąca.
Przygotowanie tagliatelle z liśćmi szpinaku
- Na oliwie podsmażyć czosnek i posiekaną cebulkę. Dodać grubo pokrojony szpinak, dusić wszystko przez ok. 15-20 minut..
- Następnie dodać do szpinaku śmietanę oraz przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i znów gotować przez 5-10 minut.
Przygotowanie makaronu
- W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Do wrzącej wody wrzucić makaron, gotować 10 minut. Ugotować przynajmniej 3 gniazdka makaronu na osobę. Powinien być sprężysty i lekko twardawy.
- Wersja z papryką. Na gniazdko wyłożyć przygotowana papryką, doprawić solą, pieprzem i octem. Posypać startym parmezanem.
- Wersja z cukinią. Na gniazdko wyłożyć cukinię. Posypać startym parmezanem.
- Wersja ze szpinakiem. Na gniazdko wyłożyć liście szpinaku. Posypać startym parmezanem lub kawałkami sera pleśniowego .
Smacznego!