Vip Club - Euro Trade

Get macromedia Flash Player

STREFA KLIENTA

Zaloguj się, aby: Sprawdzić punkty Złożyć zamówienie
zaloguj

STREFA PARTNERA

ROZRYWKA

Danie dnia

Duńskie wypieki

Składniki ciasta drożdżowego:


  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdzy w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki blok masła:


  • 220 g masła
  • 2 łyżki mąki
Duńskie słodkie bułeczki są doskonałe o poranku i na lunch.


Przygotowanie:


  • Wszystkie składniki ciasta drożdżowego wymieszać na gładką masę w robocie kuchennym.
  • Ciasto przełożyć do formy i pozostawić na ok. 1,5 godziny w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wstawić ciasto do lodówki przynajmniej na 2 godziny a najlepiej na całą noc.
  • Chłodne masło podzielić w poprzek na 3 plastry i ułożyć na grubej folii spożywczej oprószyć mąką i przykryć drugą warstwą folii.
  • Wałkiem rozbijać masło z mąką zawijając do środka krawędzie. Maślany kwadrat  powinien mieć nieco mniej niż centymetr grubości. Ubity plaster masła zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
  • Ciasto drożdżowe rozwałkować na kwadrat większy od maślanego.
  • Płat masła ułożyć na cieście, a boki ciasta zagiąć do środka tworząc kopertę. Wałkiem uderzać w kopertę do uzyskania w kwadratu o równomiernej grubości.
  • Ciasto złożyć od góry i od dołu do środka jak list i ponownie ubijać.
  • Następnie ciasto złożyć na 3 części od prawej i lewej strony do środka i znów ubijać.
  • Czynności powtórzyć kilka razy do uzyskania puszystej i jednolitej struktury. Gotowy płat ciasta powinien mieć ok 0,5 cm grubości.
  • Na cieście ułożyć nieduże kawałki czekolady, bakalie lub inne ulubione nadzienie. Zwinąć jak roladę i pokroić w 3-centymetrowe plastry.
  • Pokrojone plastry ułożyć w blasze, wierzch posmarować masłem lub jajkiem.
  • Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 15 - 20 minut.
  • Bułeczki można polać lukrem.
Smacznego!
Zupa z rzodkiewki
Słodko-ostra zupa-krem z rzodkiewki i jabłek. Coś nowego! więcej
Jajko wielkanocne
Jajko na twardo wcale nie musi być pospolite. więcej
Polędwiczka
Delikatna polędwiczka wieprzowa w skorupce z kolorowego pieprzu. więcej
Poprzednie | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | Następne
 
o programie | polityka prywatności | reklama | kontakt

Informacja o plikach cookie

Ta strona używa plików cookies aby zapewnić Państwu świadczenie usług na najwyższym poziomie. Można wyłączyć akceptację cookies w konfiguracji przegladarki, jednak w przypadku całkowitego wyłączenie akceptacji ciasteczek niektóre funkcjonalności serwisów mogą przestać działać. Więcej informacji znajdziecie Państwo tutaj