Spód
Masa serowa
Przygotowanie
Spód
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Rozpuścić masło i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. W niewielkiej tortownicy równomiernie rozprowadzić masę na dnie i ok. 2,5 cm na ściance, tak by utworzył się spód sernika. Piec w piekarniku przez ok. 15-20 minut do momentu zbrązowienia. Po upieczeniu wystudzić.
Masa serowa
Mikserem ubić serek, dodać skondensowane mleko, esencję waniliową i ponownie miksować do uzyskania jednolitej masy. Łyżeczką wybrać z granatu nasionka.
Na upieczonym i wystudzonym spodzie wyłożyć masę serową i obficie posypać wierzch nasionami granatu.
W rondelku wymieszać cukier, skrobię oraz sok z granatu. Ciągle mieszając, gotować aż do wrzenia. Chwilę pogotować aż polewa zrobi się przezroczysta i polać nią sernik. Całość włożyć do lodówki. Chłodzić przez ok. 12 godzin do momentu uzyskania zwartej, łatwej do krojenia konsystencji.
Granaty można zastąpić owocami jagodowymi.
Ta strona używa plików cookies aby zapewnić Państwu świadczenie usług na najwyższym poziomie. Można wyłączyć akceptację cookies w konfiguracji przegladarki, jednak w przypadku całkowitego wyłączenie akceptacji ciasteczek niektóre funkcjonalności serwisów mogą przestać działać. Więcej informacji znajdziecie Państwo tutaj