Vip Club - Euro Trade

Get macromedia Flash Player

STREFA KLIENTA

Zaloguj się, aby: Sprawdzić punkty Złożyć zamówienie
zaloguj

STREFA PARTNERA

ROZRYWKA

Danie dnia

Pierś z indyka
  • 1 średnia pierś z indyka
  • 1 szklanka białego wina
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki suszonych moreli
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz


sos

  • 1/4 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta szafranu
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki kukurydzianej do zredukowania sosu
Pomysł na pierś z indyka - zdrowy i pyszny obiad dla całej rodziny. Lekkie i proste danie dla dbających o linię.


Przygotowanie


Rodzynki namoczyć w winie. Pierś z indyka natrzeć solą i sokiem z cytryny, następnie oprószyć pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 3-4 godziny.


Na patelni rozgrzać oliwę, zamarynowaną pierś podsmażyć krótko z każdej strony, dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę, morele i namoczone rodzynki. Piec pod przykryciem (lub w rękawie do pieczenia) przez ok. 40 min w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć mięso by się zarumieniło.


Przygotowanie sosu


W rondelu połączyć ze sobą sok z cytryny, rosół i pół szklanki wody, następnie dodać miód, imbir. Całość doprowadzić do wrzenia i odczekać aż sos się zredukuje. Opcjonalnie można zagęścić sos łyżką mąki kukurydzianej. Sos zdjąć z ognia, doprawić do smaku: solą, pieprzem i szafranem.

Upieczoną pierś pokroić w plastry i polać sosem cytrynowym. Danie świetnie komponuje się z ryżem, lub lekką sałatą.

Smacznego!


Sernik na zimno z granatami
Tradycyjny sernik na zimno w zupełnie nowym wydaniu - z egzotycznymi owocami granatu. więcej
Sałata z pieczonym mięsem
Wykwintna sałata z grillowanym mięsem, smaczna kolacja gotowa w kilka minut.
więcej
Aromat kawy
Gorąca i aromatyczna, od wieków towarzyszy ludziom. Kiedyś wyznacznik statusu, dziś nie wyobrażamy sobie poranka bez niej. By przełamać nudę, można stworzyć własną, niepowtarzalną mieszankę.
więcej
Poprzednie | ... | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | Następne
 
o programie | polityka prywatności | reklama | kontakt

Informacja o plikach cookie

Ta strona używa plików cookies aby zapewnić Państwu świadczenie usług na najwyższym poziomie. Można wyłączyć akceptację cookies w konfiguracji przegladarki, jednak w przypadku całkowitego wyłączenie akceptacji ciasteczek niektóre funkcjonalności serwisów mogą przestać działać. Więcej informacji znajdziecie Państwo tutaj