sos
Przygotowanie
Rodzynki namoczyć w winie. Pierś z indyka natrzeć solą i sokiem z cytryny, następnie oprószyć pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 3-4 godziny.
Na patelni rozgrzać oliwę, zamarynowaną pierś podsmażyć krótko z każdej strony, dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę, morele i namoczone rodzynki. Piec pod przykryciem (lub w rękawie do pieczenia) przez ok. 40 min w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć mięso by się zarumieniło.
Przygotowanie sosu
W rondelu połączyć ze sobą sok z cytryny, rosół i pół szklanki wody, następnie dodać miód, imbir. Całość doprowadzić do wrzenia i odczekać aż sos się zredukuje. Opcjonalnie można zagęścić sos łyżką mąki kukurydzianej. Sos zdjąć z ognia, doprawić do smaku: solą, pieprzem i szafranem.
Upieczoną pierś pokroić w plastry i polać sosem cytrynowym. Danie świetnie komponuje się z ryżem, lub lekką sałatą.
Ta strona używa plików cookies aby zapewnić Państwu świadczenie usług na najwyższym poziomie. Można wyłączyć akceptację cookies w konfiguracji przegladarki, jednak w przypadku całkowitego wyłączenie akceptacji ciasteczek niektóre funkcjonalności serwisów mogą przestać działać. Więcej informacji znajdziecie Państwo tutaj