Vip Club - Euro Trade

Get macromedia Flash Player

STREFA KLIENTA

Zaloguj się, aby: Sprawdzić punkty Złożyć zamówienie
zaloguj

STREFA PARTNERA

ROZRYWKA

Danie dnia

Panna Cotta z truskawkami
  • 500 ml śmietany kremówki dobrej jakości
  • 220 g cukru
  • ¾ płatka żelatyny lub 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy lub 1 laska wanilii
  • ½ kg truskawek

  • opcjonalnie do sosu pół butelki wina musującego
Panna Cotta to wspaniały deser pochodzący z północnych Włoch. Dziś proponujemy wersję z sosem truskawkowym.


  • Żelatynę umieścić w misce z zimną wodą. Odstawić 5-10 minut, aż się namoczy.
  • W rondlu doprowadzić do wrzenia śmietanę z 70g cukru i wanilią. Następnie umieścić rondel nad miską z kostkami lodu.
  • Wrzucić do rondla wilgotną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści, a wanilia wypłynie na wierzch. Masę przelać do 4 foremek, lub pucharków.
  • Kiedy masa wystygnie, przykryć miseczki i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aż deser stężeje.


Przygotowanie sosu z alkoholem

  • Wino wraz z pozostałym cukrem zagotować w rondelku. Kiedy płyn ostygnie polać nim umyte truskawki.

Przygotowanie sosu bez alkoholu

  • Mniej więcej ¾ truskawek wrzucić do rondelka i wraz z cukrem podgotować, aż utworzy się gęsty sos.


Zimną Panna Cottę wyłożyć z miseczek na talerzyk i polać sosem. Całość można udekorować świeżymi owcami.


Smacznego!

Zdrowe i owocowe...
... koktajle. Ochłodzą i orzeźwią w gorące, letnie dni.

więcej
Pomidorowa zupa toskańska
Na zimne dni, wspaniała, rozgrzewająca zupa - mocno pomidorowa! więcej
Poprzednie | ... | 21 | 22 | 23
 
o programie | polityka prywatności | reklama | kontakt

Informacja o plikach cookie

Ta strona używa plików cookies aby zapewnić Państwu świadczenie usług na najwyższym poziomie. Można wyłączyć akceptację cookies w konfiguracji przegladarki, jednak w przypadku całkowitego wyłączenie akceptacji ciasteczek niektóre funkcjonalności serwisów mogą przestać działać. Więcej informacji znajdziecie Państwo tutaj